Hyvää Joulua – Merry Christmas – God Jul

Kategoria: yleiset

Hyvää Joulua

Hyvää Joulua - Merry Christmas - God Jul

Jouluaaton aatto. Kun katsoo ikkunasta ulos, ei maisema tuo toivottua joulun tuntua ainakaan minulle. Minun joulukuvani on valkoinen, johon kuuluu huuruiset kauniit puut, leijailevat lumihiutaleet, askeleet lumessa... ja höyryävä glögi. Vai onko näin? Eikö joulun tunteen pitäisi olla meissä sisäisesti, sydämessä ja mielessä? Totuus on se, että kun kiireinen syksy päättyy ja on aikaa pysähtyä, se tarkoittaa muutakin kuin fyysistä pysähtymistä. Henkistä pysähtymistä. Siinä samalla on mahdollisuus miettiä tätä mainitsemaani joulun tuntua, mistä se tulee. Läheisten kanssa yhdessä olosta vai siitä kauniista talvisesta jouluisesta maisemasta? 

Itse olen ollut aikaisemmin todellinen jouluihminen. Aloitin jo heti alkuvuonna lahjojen hankkimisen, ennen joulua käytin aikaa niiden paketointiin. Mietin pitkin vuotta kivoja erilaisia ihmisten näköisiä lahjoja. Antamisen ilo on aina ollut se suurin ilo. Lahjoja on toki mukava saada, mutta antaminen voittaa kyllä saamisen. Menetin äitini joulun jälkeen reilu kymmenen vuotta sitten ja se muutti omaa suhtautumistani jouluun ja jouluntunne muuttui ylipäätään. Vuosia joulu ei tuntunut enää samalta, nyt vähitellen ne haavat alkavat parantua. Muistijälki on vahva tässäkin kohtaa. 

Suhteeni joululahjoihin on myös muuttunut vuosien aikaan. Tavaran määrä kasvaa koko ajan ja itse yritän välttää sitä. Pakko-ostamisen sijaan voi antaa elämyksiä, aineettomia lahjoja tai lahjoja, joista ei jää mitään pysyvää, kuten kynttilät ja ruokapaketit. Itse olen joinain vuosina tehnyt itse kuponkivihkoja, joihin olen tehnyt erilaisia "lahjoja", kuten niskahieronta, pullanleipominen, siivoaminen tms. ja puoliso voi käyttää sen silloin kun siltä tuntuu. Lahjakortit ylipäätään ovat elämyksellinen lahja ja samalla siinä tukee suomalaista yrittäjyyttä. Parhaimmillaan pienyrittäjyyttä.

Lapset kirjoittavat joulupukille innoissaan lahjatoiveitaan; legoja, superautoja ja mitä kaikkea nykylasten toivelistaan kuuluukaan. Myös me aikuiset voimme tehdä oman toivelistamme. Veikkanpa vaan, että se on aika erinäköinen. Asiakaskokemusteni perusteella voisin uskoa, että listaan kuuluu mm.:
- yhdessä oloa perheen kanssa
- stressittömiä ja kiireettömiä päiviä
- ulkoilua
- hyvän kirjan lukemista
- kohtuudella herkullista ruokaa
- terveyttä
- onnellisia hetkiä ...
ja niin edelleen. Mitä sinun listaasi kuuluu? Pysähdypä hetkeksi ja kysy itseltäsi aito kysymys: mitä minä toivon joulupyhiltä? Mitkä ovat ylipäätään menneisyydessä kauneimmat joulumuistot? Mitkä ovat ne lapsuuden joulut, jotka muistat parhaiten?

Muistan, että kirjoitin kerran koulussa esseen aiheesta "lapsuuteni joulumuisto", ja opettajani kritisoi, että sen piti olla oma kokemus eikä mikään keksitty juttu. Vähänkö minua harmitti, koska se oli minun oma ja aito kokemus. Vietimme sen joulun mummolassa Lieviskässä, jossa ei ole sähköjä. Jouluun kuului siis vedenhakua, kuusen koristelua, uunipalkolla lokoilua, mummon kanssa karjalanpiirakoiden leipomista, lukuhetkiä ... ei tv:tä lainkaan. Silloin ei tietokoneita vielä ollutkaan, tässä kohtaa vietettiin 70-luvun alkua. Veljeni sai patterikäyttöisen "mankan" joululahjaksi, ja wau kuinka hieno se olikaan. Hurriganes ja Kirka soivat niinä aikoina tiuhaan tahtiin.

joulukirje

Toivottavasti Sinulla ja perheelläsi ja läheisilläsi on mahdollisuus pysähtyä viettämään sellainen joulu, mikä tänä vuonna tuntuu omimmalta. Siispä oheisen videon kera toivotamme hyvää hyvää joulun aikaa!

Joulutervehdys

ball-1022128_1920
christmas-1089310_1920