Uudenvuoden lupaus

Kategoria: yleiset

Uudenvuoden lupaus

Uudenvuoden lupaus - onko se kestävä lupaus vai onko se innostuksen ja kavereiden innoittamana tehty muutos jossain arjen jutussa? Uusi vuosi lähestyy ja monet miettivät ennakkoon jo millaisen uuden vuoden tänä vuonna tekisikään. Lista voi olla pitkä, tai siinä voi olla yksi merkittävä asia. Tiesitkö, että yleisimmät lupaukset liittyvät painoon (yleensä siis pudotusmielessä), liikunnan lisäämiseen, tupakanpolton lopettamiseen, alkoholin käytön vähentämiseen tai lopettamiseen. Yleisesti kiteyttäen siis hyvinvointiin liittyviä juttuja. Josko alkaisin elää terveellisemmin tulevana vuonna? 

Muut suositut lupaukset liittyvät yhteiseen aikaan perheen ja läheisten kanssa, eli sen lisäämiseen. Huono omatunto saattaa kolkuttaa, jos tekee liikaa töitä tai harrastaa yksin omia asioita. Mutta pitäs ja pitäs elämää ei kannata harrastaa. Jos on huono omatunto ja aidosti haluaa viettää aikaa enemmän perheen kanssa, silloin vaihtoehtona on kalenterin parempi hallinta ja ennakoiva suunnittelu, pelkkä lupaus ei tässä oikein riitä. 

Kenelle uuden vuoden lupauksia tehdään?

Siinä oiva kysymys. Jos puoliso nalkuttaa tai huomauttelee ylimääräisistä kiloista, ei lupaus hänelle ole kovinkaan tuottoisa todellisuudessa. Sisäinen motivaatio ohjaa meitä pitkäaikaisiin pysyviin tuloksiin painonhallinnassa, ulkoiset tekijät vievät eteenpäin jonkin aikaa, mutta ... onko se kestävä muutos. Imu vanhaan kun yleensä on aika suuri. Miksi ylipäätään meidän täytyy tehdä muille lupauksia, jos kysymys ei ole selkeästi toisen elämän vahingoittamisesta tai sen tekemisestä vaikeaksi. Itselle me lupauksia tehdään, itse me omaa elämäämme ylipäätään elämme. Siispä ennen uuden vuoden lupauksia pysähdy paikallesi. Laita vaikka silmät kiinni, jotta saat tässä hetkessä tunteen päälle ja kysy rehellisesti itseltäsi: haluanko minä tätä toivetta, olenko minä rehellisesti valmis tekemään töitä sen eteen ja onko tämä lupaus sellainen, johon motivaationi aidosti riittää. Jos et ole itsellesi rehellinen ...  lupauksen tulosanti saattaa olla myös sen mukainen. Kun aidosti syvästi toivomme asioita, ne asiat alkavat toteutua tavalla tai toisella. Silloin kykenemme tekemään itselle suunnitelman, seurannan ja välitavoitteet.

Välitavoitteiden merkitys

Jos lupauksemme on suuri: isomman kilomäärän pudotus, maratonin juoksu, uuden harrastuksen aloittaminen tai mitä muuta se voikaan olla, tee itsellesi välitavoitteita. Hanki kiva kalenteri, printtaa google-kalenterista itselle A4-paperille kuukausia, merkkaa niihin välietappeja, tavoitteita, palkitsemista. Merkitse siihen heti ns. haastavat ajat, jolloin suunnitelmassa voi olla soveltamisen riskiä. Et ehkä ehdi tekemään haluamaasi treenimäärää tai matka sekoittaa kuvioitasi. Suunnittelulla pystyt kyllä pääsemään haastavan ajankohdan yli. Valentin Kononen painotti samaa asiaa huippu-urheilijan treeneissä. Jos treenaat yhteen MM-kisaan tai Olympialaisiin - kyseessä on 1 kisa vuodessa, joudut jakamaan vuoden pienempiin palasiin, jotta motivaatio säilyy. Pitkässä treenissä joutuu jo harjoituksen pilkkomaan osiin, jotta päämäärä ei tunnu liian kaukaiselta. Sama pätee painonhallinnassa tai missä tahansa muutoksessa. Välitavoite pakottaa myös pysähtymään hetkeksi miettimään mennyttä, mitä onkaan saanut aikaiseksi ja tässä on taas oiva hetki antaa itselle kiitosta. Muista kiittää itseäsi! Sitä ei voi tehdä liikaa. Kuten Anna Puu laulaa, kiitos ei ole kirosana. Se ei ole kirosana kenellekään, joten viljele sitä paljon. Tee siitä vuoden 2016 lupaus; lupaan sanoa päivittäin lukuisia kertoja kiitos-sanan. Lupaan, että se palkitsee!

tavoiteasetanta

Toiveista lupaus

Toivelistoja kannattaa tehdä aina. Jos menetämme toiveikkuuden, elämästä tulee tylsää. Unelmointi tuo hyvää oloa. Jossain kohtaa toiveet ja unelmat muotoutuvat selkeiksi tavoitteiksi, realistisiksi joihin tarvittava sisäinen motivaatio syntyy. Silloin tee lupaus itsellesi. Vaikka olisi juhannus tai helmikuun toinen päivä. Ei vuodessa voi olla vain yksi päivä, jolloin saa tai kannattaa tehdä lupauksia itselleen. Silloin kun lupaukset tuovat parempaa elämää, niitä kannattaa viljellä.

Kiitos

Kaikille blogimme lukijoille kaunis kiitos tästä vuodesta. Hetkistä kun olet lukenut tarinoitamme tai mahdollisista henkilöhtaisista tapaamisista. Nyt on aika kääntää sivua ja siirtyä pian uuteen vuoteen 2016. Me - Sari ja Mikael - lupaamme ainakin sen, että blogissamme tulee olemaan enemmän ulkopuolisia vierailijoita jakamassa oppejaan, vinkkejään ja tarinoitaan.

Kiitos ja ihanaa tulevaa vuotta 2016!

Hyvää uutta vuotta 2016