Kesälomavinkit
Kesälomavinkit siitä miten lomalla kannattaa ruokailla ja elää ovat monillekin hyödyllistä tai jopa tarpeellisia. Kertaus tuo aina näkyväksi asioita. Silti me suurimmaksi osaksi ne tiedämmekin, ja noudatammekin niitä, mutta välillä mopo saattaa karata käsistä. Jos sattuu karkaamaan, sitten vaan sarvista kiinni ja uusi hyppy mopon selkään. Ei pienet poikkeukset mitään tuhoa tee! Väittäisin, että liian ryppyotsainen tekeminen saattaa koitua kohtaloksi ennemminkin. Kun liikaa hokee itselleen "en saa, en saa" tai "tämä on kiellettyä, kaikki hyvä on kiellettyä", jossain kohtaa itsekuri pettää. Sallivuuden kautta pienemmillä annoskoko-valinnoilla tai terveellisemmillä vaihtoehdoilla elämä on miellyttävää, mutta paino pysyy hallinnassa.
Arkirutiinit vai poikkeuksia
Tähän ei ole yhtä oikeaa totuutta tai vastausta, eli pitääkö kesä mennä täysin arkirutiinien mukaan vai voiko ottaa vähän rennommin. Tähän vaikuttaa vahvasti oma tavoite. Olenko pudottamassa painoa vai haluanko pitää nykyisin painon tasapainoillen? Onko mahdollisesti joku liikuntaan liittyvä tavoite? Itse kannustan hieman kevyemmällä otteella elämiseen, mutta tasapainoa ei kuitenkaan kannata menettää. Usein liikumme kesällä enemmän, joten jos painonpudotus tarvetta ei ole, liikkuminen sallii hieman enemmän syömistä.
Kesäsäät voivat olla jopa Suomessa helteisiä. Joka tapauksessa nesteytyksestä kannattaa huolehtia niin arkena kuin juhlassa. Juomisen tärkeyttä ei kannata aliarvioida, vaikka sää olisi viileämpikin. Vettä ja muita kilokalorittomia juomia kannattaa nauttia pääsääntöisesti. Muista ne vinkit, että marjoilla, hedelmillä, yrteillä ja jääpaloilla saa houkuttelevia ja kauniita vesitarjoiluja juhlaankin! Alkoholin suhteen kannattaa olla tietoinen, mitä "ne pitävät sisällään". Täältä voit vaikka tsekata joitain peruskilokaloreita - hyvä linkki muistivirkistykseksi 🙂
Ateriarytmi on terveellisen ruokavalion a ja o, joten siitä kannattaa pitää poikkeuksia lukuunottamatta kiinni. Aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittava määrä välipaloja. Hedelmä laukussa tai piipahdus torilla ovat huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin kahvilan berliininmunkki tai jäätelö.
Annoskoon suhteen kannattaa olla tarkkana, on sitten kesä tai talvi. Kun ateriarytmi on hallinnassa, oikeanlainen annoskoko toteutuu myös paremmin.
Jäätelö kuuluu suomalaisten kesäherkkulistalle
Kun itse kysyn asiakkailta, mikä on tärkein kesäherkku ja suurin osa vastaa tähän jäätelö. Jäätelövalikoimat ovat vuosien mittaan laajentuneet todella paljon, ja valikoimista löytyy keveyempää ja vähemmän kevyttä. Jäätelöiden vertaaminen siis kannattaa, jos haluaa olla tarkka kilokaloreiden suhteen. Jäätelöiden kilokaloreita voi käydä vertailemassa vaikka Syö hyvää -jäätelötuotevertailusivuilla.
Tiesitkö, että mansikka-Eskimossa on on vain 92,5 kcal kun taas Magnum Double Caramel-puikossa on 340 kcal. Valinnoilla voimme sallia itsellemme herkkuja, ja välttää mahdolliset "repsahdukset".
Kesägrillaus
Grillaus kuuluu olennaisesti kesän ruokakulttuuriimme. Grillaus sopii hyvin kevyemmänkin ruokavalion valitsijalle, jos jättää rasvaiset makkarat väliin. Valinnat vaikuttavat saamaamme energiamäärään, eli valitsenko kasviksia ja kanaa vai sulatejuustolla täytetyn pekoniin kierretyn herkkusienen, jossa keskikokoisen kilokalorimäärä on noin 250 kcal. Kanassa on 100 grammassa vain noin 100 kcal, zuccinissa n 18, tomaatissa 33 jne.
Reagoinko vai suljen silmät?
Säännöllinen vaa'alla käynti pitää ajantasalla siitä, missä mennään. Mökillä tai veneillessä vaakaa ei välttämättä ole koko ajan käytettävissä, mutta silloin joku sopivat shortsit mukaan, jotka eivät jousta. Kun ne alkavat kiristää, tai vaaka näyttää liian monena päivänä nousevaa lukemaa, kannattaa katsoa peiliin ja olla itselle rehellinen. Onko tässä kyse normaalista painon vaihtelusta vai olenko saanut päivittäin extra-kilokaloreita, jotka vähitellen alkavat kerääntymään vyötärölle. Haluanko trendin jatkuvan ja syksyllä taas tehdä erillisen projektin vai reagoinko ajoissa. Valitse se, joka tuntuu itselle parhaalta tavalta. Viikossa 7000 ylimääräistä kilokaloria näyttää vaakalukemassa +1 kg. Neljän viikon aikana lukema voi siis olla vaikka se + 4 kg.
Salliva vai sallimaton syöminen
Lehtien kesävinkit ovat täynnä ihania reseptejä, joista voi mielikuvituksella tehdä itselle sopivia muunnelmia. Painoa tarkkaileville taas löytyy paljon listoja sitä mitä EI SAA SYÖDÄ. Fokus on siis siinä kieltolistassa. Pysyvän elämäntapamuutoksen pohjalla on syömisen hallinta niin määrällisesti kuin laadullisesti. Liian tiukka kontrolli johtaa useimmiten siihen, ettei syömistä pysty enää hallitsemaan ja koko projekti unohdetaan kokonaan. Mahdollisuuksien näkeminen ja joustava ajattelu tuo enemmän vaihtoehtoja ja poistaa ehdottomuuden ajattelun. Jos kylään tai juhliin mennessä haluaa tehdä poikkeuksen, se kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja sallivasti. Jos etukäteen kieltää itseltään kaiken ja syökin jotain itseltään "kiellettyä", siitä saattaa seurata morkkis ja itsensä ruoskimista. En taaskaan pystynyt. Kannattaako tästä enää jatkaa, kaikki on menetetty jne. Salliva syöminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voit syödä mitä ja koska vaan. Voit tehdä poikkeuksia ja päätät itse niistä. Opit olemaan syömisen herra vähitellen ja syömisen merkitys vähenee. Kun pystyt juhlissa syömään pienen palan kakkua santsaamatta, muista kiittää itseäsi. Sen sijaan, että muistaa aina ruoskia itseään epäonnistumista ja poikkeamista kannattaa kiinnittää huomio positiivisesti onnistumisiin!

Vinkki: tee itsellesi lista positiivisista asioista, mitä saat tehdä, mitkä tuottavat iloa - on se sitten ruokaa tai tekemistä. Tee rinnalle ei-lista eli ns kieltolista, jota et halua sallia itsellesi. Käännä se kieltolista pois ja jätä sallimuslista jäljelle. Teippaa se jonnekin, jossa näet sen päivittäin ja muistua itseäsi kaikista mahdollisuuksista.

Nettivinkkejä
Netti on pullollaan eri ravitsemustieteilijöiden ja muiden asiantuntijoiden vinkkejä ravitsemukseen ja kesäruokailuun. Hanna Partanen kirjoitti jokunen hetki jutun asenteestamme ruokaan Ruoan ei aina pidä olla hyvää, joka on herättänyt monenlaista vastakiistelyä. Sikke Sumari vastasi kovin kriittesesti juttuun, ja sitä lukiessa huomasin, kuinka eri lailla me luemme tekstejä. Mikä kolahtaa ja missä on eri painopisteet. Eihän Partanen kirjoita lainkaan, että ruoan pitää olla pahaa. Kesälomaan kuuluu herkuttelu ja niin pitää osittain kuuluakin. Mutta toivottavasti lomassa on muitakin elämyksellisiä asioita kuin pelkkä ruoka.
Iltelehdissä toistuvat samat teemat hieman trendit huomioiden. Tässä Iltalehden vinkit. Studio55 ja Anette Palssa antaa vinkkejä.
Muista, että välillä voi herkutella mutta joka päiväinen herkuttelu alkaa näkyä vyötäröllä vähitellen.

Asiakkaani Helin loihti ihanan tacomaisen, mutta kevyen herkun kauteen, kun kanttarelleja löytyy metsästä mukavasti.
Hän paistoi sienet rasvatta pannulla kera paprikan ja sipulin salaatinlehden päälle. Ja nauttimaan!
