Liikunta elämänasenteena

Kategoria: liikunta

Liikunta elämänasenteena

Viimeinen kuukausi on vapaa-ajan osalta taas täyttynyt aika paljon liikunnasta ja kilpailuista. On hyvä välillä pohtia hieman, miksi asioita tekee ja mitä niistä saa ja ennenkaikkea mitä niistä oppii.

Viime viikonloppuna järjestettiin 11. kerran ex-Mammuttimarssi -kilpailu, jonka nimi on nykyisin Synkkä syysunelma. Olimme Mikaelin kanssa molemmat kisaamassa, joskin leikkimielisellä asenteella tähän aikaan vuodesta. Itse kisasin ystävän kanssa lyhyimmällä matkalla (50km), joka valitettavasti sekin jäi kesken hänen jalkaongelmien takia. Siinä oli taas hyvä pysähtyä ja miettiä, kannattaako ottaa riski, että tulee suurempi vamma vai miettiä, että olimme taivaltaneet jo 34 kilometriä ja uusia kisoja ja seikkailuita kyllä tulee! Tarinamme voi lukea täältä

Mikael puolestaan lähti 100 km matkalle Asmon kanssa ja hienosti heillä sujuikin. Mikaelille 3 viikon tauko ei ollut täysin riittävä Kolin jälkeen, ja loppu oli aika tuskaista. Toisaalta tämä oli ennakkoon jo tiedossa. Tästä seikkailusta voi lukea Mikaelin blogista.

Synkkään Syysunelmaan kuuluu olennaisena osana uiminen kylmässä pimeässä järvessä. Kisa starttaa sarjoittain vaiheissa klo 20.00 jälkeen, ensin lähtivät pyöräilijät, puoli yhdeksältä starttasi pitkät matkat ja klo 20.45 me sprinttimatkalaiset. Tämä tarkoitti kaikille sitä, että n 18 km kohdalla oleva uimarasti tulisi alkumatkaan ja pimeään. 

Olin miettinyt ennakkoon jo, miltä tuntuu heittää hikiset vaatteet pois, hypätä kylmään veteen, kuivata itsensä johonkin vaaterievun kulmaan ja laittaa vaatteet takaisin päälle. Onneksi hitaahkon vauhtimme takia hiki ei ollut pahasti päällä, mutta kyllä se pimeä ja kylmä vesi silti tuntui kauhistuttavalta. Kävelyä laiturille vaatteiden vaihtopaikalta parikymmentä metriä. Tässä matkalla laitettiin MÄRÄT pelastusliivit päälle ja siitä sitten kipitettiin pitkin KYLMÄÄ puulaudoitusta pitkin laiturille ja siitä sitten uimaan "Tuonelan Joutselelle". Itse en kuunnellut ohjeita oikein ja uin tosiaan  joutsenen ympäri, josta tuli varmasti jokunen metri vielä lisää. Matka tuntui ikuisuudelta, kylmä kramppasi jalkaan, mutta olin ennakkoon päättänyt, että toteutan tämänkin osion hyvällä fiiliksellä ja siten se meni. Ennakkoon mielikuvatyöksentelyä ja oman asenteen kanssa vähän neuvotteluja. Tehtävä suoritettiin ja kroppakin lämpeni kun päästiin taas hölkkäämään.

Miksi joku ylipäätään lähtee lokakuussa viikonloppuna rämpimään kylmään yöhön metsään? Syitä on monia, itsensä voittaminen, itsensä haastaminen myös vaikeampiin tilanteisiin mutta kyllä se on myös elämän asenne. Lenkkeily on kivaa, mutta joskus on kivaa ja tärkeää päästä mittamaan omia fyysisiä ja henkisiä voimavaroja. Niissä huomaa oman kehityksen. 

Pitkissä kisoissa itse näen mielen vahvistumisen kerta kerralla, ellei fyysisiä ongelmia (sellaisia oikeita, ei väsymystä tai pahaa oloa) ilmaannu. Sitä oppii nauttimaan siitä, kun tuntuu ikävältä ja kykenee muuttamaan tässä kohtaa ajatuksen positiiviseksi. Negatiivisuuden kierre imaisee helposti mukaansa ja ruokkii itse itseään. Väsyneenä valmistautumattomana ei välttämättä huomaa sitä syvää kuilua, jonne lähtee synkkien ajatusten ympäröimänä valumaan. Sama huomio pätee Mikaelin kisoissa rinnalla kulkijan roolissa - siksi ennakkovalmistautuminen on suuri osa kilpailua.

Mikaelin harjoittelusta voi lukea uusimmasta Juoksija-lehdestä 8/2016.

Juoksija-lehti
Juoksija-lehti 8/2016
Juoksija-lehti

Kausi alkaa olla lopuillaan ja suunnittelut ensi vuoteen on jo käynnistetty. Monipuolista mukavaa tekemistä, joka ei pääty kuitenkaan kauden viimeiseen kisaan. Nyt on aikaa leikitellä lenkkipoluilla hieman vapaammalla aikataululla. Tehdä muita liikuntaa tukevia asioita, hyötyaskareita, kuten puuhommia, joihin olemme juuri lähdössä. Puurunkojen kantaminen tuo voimaa, kuluttaa energiaa ja nollaa mieltä. Vaikka ulkona sataa, ei sekään saa olla este. Mieli on ainut este, joka ohjaa ajattelua mikä on hyvä tai huono keli. Luonnon voimille emme voi mitään, mutta omalla ajattelutavallemme voimme. Loppukädessä on kuitenkin kyse vain oikein pukeutumisesta. Sade ja raikas ilma puhdistavat ja happi kulkee! Mahtavaa lokakuun viimeistä viikonloppua! Enää 2 kuukautta tätä vuotta jäljellä. Miten sen itse aiot käyttää?