Uni parantaa elämänlaatua
Kaikki eläimet nukkuvat, miksi me emme siis nukkuisi riittävästi? Miksi emme kunnioita unta? Uni parantaa elämänlaatua, joten eikö se ole riittävä syy nukkua?
Teevestä tuli pari päivää sitten mielenkiintoinen Prisma-dokumentti Uneton Amerikka, joka taas pysäytti minut taas lempiaiheeni ääreen. Uni ja sen merkitys. Yritän ajatella asioita laajakatseisesti, mutta minun on vaikea ymmärtää, miksi niin monet sabotoivat yhtä hyvinvoinnin tärkeintä tukipilaria eli unta. Pidempiaikainen unettomuus aiheuttaa univajetta ja sen seuraukset voivat olla todella vakavat.
Ohjelmassa käsiteltiin aihetta monesta näkökulmasta. Aihetta on tutkittu lukuisten asiantuntijoiden toimesta, joten aihe ei ole mitään hömppää. Eivätkä tuloksetkaan. Ohjelma alkoi dramaattisesti autokolarilla, joka herättääkin kysymyksen. Emme aja päihtyneenä, mutta miksi niin monet astuvat auton rattiin väsyneenä, vaikka se vastaa samaa tilaa? Väsyneenä kognitiivinen toimintakykykymme heikentyy, reaktiokykymme hidastuu emmekä kykene päätöksentekoihin. Pahimmillamme nukahdamme auton rattiin ja ajaa kolarin, jonka johdosta joku toinen voi kuolla. Sen kanssa sitten joutuu elämään loppuelämän. Syyllisyyden. Monien suuronnettomuuksien taustallakin on ollut väsymys ja vähäinen uni. Eli kannattaa pohtia asioita ennen kuin tekee.
Amerikkalaisista 40 % nukkuu liian vähän, nuorten keskuudessa luku on vielä korkeampi. Suomalaisten osalta voisin väittää samansuuntaisia lukemia. Hehkulampun tulo mullisti aikanaan unirytmiämme. Tietotekniikka ja tapa työskennellä on muuttanut sitä entisestään. 65 % amerikkalaista nukkuu jokin tietotekninen laite, kuten kännykkä, vieressä. Emme vieläkään tiedä sen vaikutuksista uneen, joten suositus on se, että kännykkä ja muut elektroniset laitteet jätettäisiin toiseen huoneeseen.
Tutkimusten mukaan alle 7 tunnin yöunet lisäävät lihavuuden, diabeteksen ja kuoleman riskiä. Jo viikon univaje voi lisätä diabetesriskiä. Immuunijärjestelmämme heikkenee.

Univaje lisää lukuisia sairauksien riskiä. Masennus ja päihteiden käyttö, uniapnea, syöpä tai Alzheimer. Elimistömme toimii vuorokausirytmissä ja soluissa on sisäisiä kelloja säätelemässä elimistömme toimintaa. Jos nämä häiriintyvät jatkuvasti, on riski sairastua. Riittämätön univaje vaikuttaa aineenvaihdutaamme ja lisää hiilihydraattien syömistä. Tällä kaikella on selvä yhteys lihomiseen. Ohjelmassa esitetyn tutkimuksen mukaan vähemmän nukkuvilla kilokalorien määrä saattoi olla 500 kcal enemmän kuin normaalin yöunen nukkuvalla. Viikkotasolla tämä voi tietää jo 0,5 kilon painonnousua ja pidemmällä aikavälillä voi vaan laskea, mitä se tarkoittaa.
Vaikka emme sairastuisikaan univajeen takia, väsymys säätelee tunteitamme. Olemme kärsimättömiä, kiukkuisia, vihaisia ja jopa aggressiivisia helpommin. Hyvin nukkuneena jaksamme paremmin työn aiheuttamia yllättäviä stressaavia tilanteita tai lasten oikkuja. Luovuutemme lisääntyy.
Ohjelmassa sanottiin kivasti, että uni on biologinen baletti. Mikset nauttisikin upeasta baletista sen sijaan että muutat sen katastrofiksi? Ajattelu siitä että uni on tärkeä osa hyvinvointiamme ja suuri ilo ja sen johdosta elämänlaatu paranee.