Shiatsun voima

Kategoria: yleiset

Shiatsun voima

Shiastun voima, shiatsun energia ja teho on ollut itselleni lähes itsestään selvyys jo aika kauan. Silti monille sana shiatsu ja shiatsu hoitomuotona on vieras, se sekoitetaan mystisiin energiahoitoihin, joissa ei kosketa lainkaan asiakasta, mikä ei pidä paikkansa. Mutta palataanpa hieman menneeseen. Mitä se shiatsun voima on?

Olen ollut kiinnostunut itämaisista hoidoista, vaihtoehtoisista hoidoista todella kauan. Muistan, että siitä on varmaan kohta 20 vuotta, kun hankin ensimmäiset itämaisen hoidon ja akupainanta kirjat ja harjoittelin eri pisteitä Mikaelille keittiön pöydällä, kun varsinaista hoitopöytää ei ollut. Siitä se minun matka alkoi! Vuonna 2009 aloitin viralliset opintoni Suomen Shiatsukoulussa ja 2012 valmistuin John Lewiksen opissa Shiatsu Masteriksi. Tämä vaati 3 vuoden aikana kerran kuukaudessa viikonlopun opinnot, harjoitushoitoja - määrää en edes enää muista. Heti alussa meillä tuli vahva vertaisryhmä, jonka kanssa teimme toisillemme hoitoja. Masterin aikana porukka hieman muuttui, mutta perusporukka on pysynyt kasassa siitä saakka. Edelleen pari kertaa vuodessa kokoonnumme meille tatamille tekemään hoitoja ja vaihtamaan kuulumisia. Meidän kuuden klaaniimme kuuluu Satu, Kreetta, Minna, Johanna sekä minä ja Tiina. Tiinan kanssa olemme jatkaneet matkaamme verkkokurssien osalta. Meitä yhdistää shiatsun lisäksi NLP, Tiina on jo NLP Trainer, minulla on siihen vielä vuosi matkaa! Kaksi takana. 

Mutta takaisin shiatsuun. Ensimmäisen vuoden jälkeen meistä tulee shiatsu-terapeutteja, eli kesästä 2010 olen tehnyt shiatsua myös ammatikseni. Seuraavat vuodet ovat syventäviä opintoja ja valmistaa Master hoitajaksi.

Ihanaa tässä shiatsu-matkallani on se, että muutama asiakas on säilynyt sieltä asti. Jossain kohtaa kävin yrityksissä kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa tekemässä shiatsua, mutta sen jätin jossain kohtaa, koska shiatsupatjan kantaminen on haastavaa. Silti kaiholla muistelen mm. JHL:n ja Sanoman käyntejäni, jossa muodostui vakiasiakaskunta. Suurimman osan asiakkaista kuitenkin olen ottanut vastaan omissa työtiloissani Perkkaalla ja Siikajärvellä.

Meridiaanikartta

Tässä kohtaa tarkennuksena jo se, että shiatsu on hoitomuoto, jossa ollaan lähellä asiakasta niin henkisesti kuin fyysisesti ja siinä oppii tuntemaan toisen. Shiatsussa voi puhua tai olla puhumatta. Itse huomaan, että osa asiakkaista halusi purkaa myös ajatuksia - ja sehän sopii minulle.

Itse uskon siihen, että keho ja mieli kyllä kertovat, mitä me tarvitsemme sillä hetkellä. Kun aloitin shiatsun, tavoitteeni oli tehdä sitä puhtaasti ja nyt tämä ajatus naurattaa. Kuka määrittää, mikä on puhdasta ja aitoa? Se, että sydämeni on läsnä ja autan siinä hetkessä asiasta parhaalla tavalla. 

Mihin shiatsu auttaa?

Tekisi mieli sanoa, mihin se ei auta? Mutta vakavasti sanottuna, jos polvessa on kuluma, jalka on poikki tai jos on syöpä tai vastaava vakava sairaus, en lähtisi lupaamaan parannusta tai hoitamaan lainkaan. Akuutissa vaiheessa sairastavia syöpäsairaita en edes hoida, sillä en halua ottaa mitään riskiä, shiatsu on kuitenkin kehollisen avun lisäksi energiahoitomuoto. Kuitenkin, suurin osa ihmisistä saa apua shiatsusta, joka on ripaus hierontaa, ripaus energiahoitoa ja ripaus pysähtymistä. Lyhyesti kerrottuna: shiatsussa käsitellään kehomme energiakanavoilla eli meridiaaneilla olevia akupisteitä ja tasapainotettaan kehon jännityksiä. Urheiluhieronta hoitaa fyysisiä vaivoja, mutta shiatsu katsoo ihmistä kokonaisuutena. Joskus itselläkin tehdessä shiatsu muistuttaa hierontaa, sillä ei se pelkkää hellää painamista ole, mutta silti siinä AINA otetaan ihminen kokonaisuutena. Keho ja mieli, molemmat mukana.

Shiatsu voi auttaa perusvaivoihin, kuten lihasjännityksiin, mirgreeniin, kiputiloihin, jännitykseen, masennukseen … lista on pitkä, joten kannattaa tutustua netin kautta Mitä shiatsu on tai Shiatsu Finland sivustoihin, muutama esimerkki mainitakseni.

Oman kokemukseni mukaan tyypillisesti shiatsusta haetaan apua stressiin ja rentoutukseen. Rauhallinen hetki itselle, jossa ei ole pakko puhua eikä suorittaa mitään. Itse käytän hoitojen yhteydessä rauhallista meditatiivista musiikkia, mutta toki asiakkaan toivoessa hoito tehdään täydessä hiljaisuudessa. Yksi merkittävä hoitotarkoitus on kipeät hartiat tai urheilun aiheuttamat jumit. 

Vieraiden asiakkaiden lisäksi hoidan säännöllisen epäsäännöllisesti ultrajuoksija puolisoani, Mikaelia. Teemme hänen kanssa välillä ekperimentaalista kokeiluakin yhdistellen eri hoitomuotoja, välillä taas perinteistä shiatsua. Shiatsun yksi etu on se, ettei siinä hierota pelkkää lihasta ja näin ollen se mahdollistaa treenaamisen vaikka heti hoidon jälkeen. Itse en lenkkiä asiakkailleni suosittele heti hoidon jälkeen, koska se ihana olo hoidon jälkeen saattaa mennä hukkaan. Mikaelia olen hoitanut lukuisissa pitkissä, yli vuorokauden mittaisissa kisoissa, huoltotauoilla. Kun joku paikka on pahasti jumissa, ollaan kokeiltu eri pisteiden kautta jännityksen laukaisua. Myös kilpailun jälkeen nesteet saadaan paremmin liikkeelle ja turvotus katoamaan. Mikaelin hoitaminen on sikäli helpompaa kuin vieraan kesken kilpailun, koska tunnen hänen ongelmat ja vahvuudet, tiedän mitä uskallan ja voin tehdä. 

Kehoterapia

Viime vuosina olen tehnyt shiatsua enemmänkin vakituisille asiakkailleni, enkä ole ottanut uusia asiakkaita. Shiatsu on minulle kuitenkin rakas hoitomuoto, joten tässä kohtaa otan muutamia uusia asiakkaita myös, joten jos haluat kokeilla, varailepa aika hoitoon. Shiatsussa voi käydä silloin tällöin, yksittäisinä käynteinä, tai säännöllisesti 1-4 viikon välein. Periaatteessa shiatsua voisi tehdä vaikka joka päivä, mutta onneksi se taitaa olla sula mahdottomuus kenellekään.

Tällä hetkellä teen shiatsua lähinnä Siikajärvellä, yksittäisiä hoitopäiviä löytyy myös Stellasta Espoon Perkkaalta.

Shiatsun voima - Shiatsu rentouttaa

Hoidossa vai hoitaen?

Vaikka hoidoissa on rentouttavaa käydä, lihakset, mieli ja koko kroppa tykkää, niin hoitaminen on myös antoisaa. Hyvä tapa aloittaa on opetella perusteet, miten läheisiä voi hoitaa. Olemme Tiinan kanssa yhdessä toteuttaneet shiatsun perusteet kurssin verkkoon, joka mahdollistaa itseopiskelun. Sitä kautta on mahdollisuus tutustua hoitomuotoon, oppia tekniikoita, tietää mitä voi ja ei voi tehdä sekä kurssilla on avustavia harjoitteita. 

shiatsun perusteet verkkokurssi tarjous