Yrittäjyyden monet kasvot

Kategoria: yleiset

Yrittäjyyden monet kasvot ja naamiot on puhututtunut viimeisten viikkojen aikana monesta suunnasta ja siksi tuntui, että nyt on aika jäsentää vähän omia ajatuksia. Piste i:n päälle oli tänään Espoon yrittäjänaisten kevätseminaari, jossa Sixten Korkman oli puhumassa Suomen talouden tilasta ja aiheista, miksi Suomen taloudella menee niin huonosti. Olemmeko me alisuorittajia, olemmeko vain ajopuu vai mistä kaikki johtuu. Kuten hän viisaana totesi, ei ole vain yhtä syytä, vaan asiat ovat monen summa. Osittain asiat varmasti johtuu meistä itsestä, ehkä rohkeuden tai intohimon puutteesta, mutta onhan myös asioita, joihin me emme voi vaikuttaa. Ei Suomi tai yksittäinen yritys. Muutosta kuitenkin tarvitaan, uudenlaista yrittäjyyttä tarvitaan ja uudenlaista tapaa toimia ja ajatella tarvitaan. Näiden lisäksi tarvitaan KANNUSTAMISTA, tukemista, positiivisia sanoja, kehumista! 

Näen nämä samat ilmiöt yrittäjänä. Pienyrittäjän arki on itse asiassa välillä aika kuluttavaa, jos uskallan sanoa tuon ääneen. Toimenkuva on laaja, kun saa tehdä markkinointia, myyntiä, laskutusta ja siivotakin sen perustyön ja palvelun lisäksi. Aikataulun hallinta on aika must, jotta ei polta itseään loppuun. Mielenhallinta on vieläkin tätä tärkeämpää, jotta jaksaa pitää itsestään huolta monipuolisesti. Elämä ei saisi kenelläkään olla pelkkää työtä. Jos palkkatyössä joutuu pelkäämään työnsä puolesta ja elämään epävarmuudessa, yrittäjä joutuu ansaitsemaan jokaisen roponsa joka päivä uudelleen. 

Tunnen paljon yrittäjiä, ja rehellisesti sanottuna aika monelta suunnalta kuulen turhautunutta ja väsynyttä puhetta, joka on huolestuttavaa. Yrittäjällä on vastuuta paljon, vaikka ohessa tulee postiivisena puolena myös vapautta. Näiden lisäksi on varmasti pelkoa, miten pystyy muuttumaan jatkuvassa muutoksessa. Työn luonne muuttuu koko ajan, tulevaisuuden kuvat voi nähdä joku uhkana tai mahdollisuutena. Kummin tahansa ne näkeekään, se tarkoittaa kykyä visioida ja rohkeutta muuntautua. Pienyrittäjä tarvitsisi tässä enemmän vertaistukea laajentaakseen tekemistään ja löytääkseen uusia näköaloja.

Kaiken lisäksi tuo itse sana. Niin, kamala sana tuo yrittäjyys. En ole koskaan kuullut kenenkään kehuttavan sitä. Siitä keskustellaan joka foorumilla, yrittäjät pääsääntöisesti itse inhoavat sanaa tai verbiä ”kun minä tässä yritän”. Mikä sitten olisi se parempi sana, kun ei virkamiehiltäkään tule selkeää muutosta asiaan. Jokainen yrittäjä voisi itse miettiä mielessään, mikä sana tuottaa hyvää tekemisen fiilistä. Tekijä! Onnistuja! Aikaansaaja! Ideasynnyttäjä! Kun googlaa synonyymiä sanalle yrittäjä, löytyy liikemies tai liiketoiminnan harjoittaja. Eipä nekään kovin inspiroivia ole ainakaan omaan korvaani. Itse laitan nyt uuden sanan tilaukseen ja korvaan tittelilläni mahdollisimman monen mutkan. 

Palveluita tuottavana ihmisenä inspiroidun aina asiakkaista. Ihmisissä on se voima, joka moninkertaistuu. Siitä tulee se tekemisen voima, joka välillä meinaa sammua byrokratian viidakkoon. NLP opintojen myötä olen tehnyt erilaisia mallituksia, löytääkseni niitä ominaisuuksia jotka toistuvat tietyissä asioissa. Voisinpa ilman mallitustakin sanoa että intohimo löytyy kaikista onnellisista liikenaisista ja -miehistä, mutta mitä ne muut ominaisuudet ovat. Herätinkö tässä itselleni yhden uuden projektin? Espoon kaupunki käyttää markkinoinnissa elämysten ja innovaatioiden puutarha-ajattelua; me yhdessä kasvatamme puutarhan ja korjaamme sadon. Samaa ajattelua me voimme laajentaa kaikkeen tekemiseemme. 

Kipinä innostua, kehittää, laajentaa tekemistä ja ajattelumaailmaa, rohkeasti toteuttaa unelmia ja tehdä - konkreettisesti kääriä hihat ylös ja lähteä tekemään asioita. Ajattelemalla ja odottamalla kun harvoin mitään tapahtuu. Ajattelu tosin antaa tilaa uudelle.

Oma noin 8 vuoden yrittäjätaival pitää sisällään ylämäkeä, alamäkeä, sivupolkua, jarrua ja kiihdytystä. En päivääkään vaihtaisi pois, mutta silti en voi enkä uskalla tuudittautua tähän hetkeen. Huomenna kun tuulee huomisen tuuli!