Muutosten vuosi

Kategoria: mielenhallinta, yleiset

Muutosten vuosi

Siitä on kulunut yli vuosi, kun edellisen kerran kirjoitin blogia. Syitä siihen on monia, mutta suurin on työn kautta tapahtunut elämänmuutos. Voisi kutsua, että tämä on muutosten vuosi. Yrittäjän elämä on muuttunut palkollisen elämäksi. Mikä sitten johti näin suureen ratkaisuun?

Yksinyrittäjän elämä ei ole niin helppoa kuin voisi uskoa. Olen koko yrittäjyyden ajan kuulunut eri verkostoihin ja hakenut sitä kautta kuuluvuuden tunnetta asioihin. Kuitenkin suurin osa työstä tapahtuu yksin tai asiakkaan kanssa. Jossain kohtaa huomasin kaipaavani enemmän ja enemmän työyhteisöä, ja kesällä 2017 tein henkisen päätöksen, että palaan vieraan palvelukseen, kun löydän itseni näköisen työn. Olen urani aikana tehnyt paljon asioita, ja edellisen kerran olen työskennellyt ei-esimies-asemassa 1990-luvulla. Se selvästi pelotti monta rekrytoijaa, kykenisinkö enää asettumaan rooliin jossa vaikuttamismahdollisuuteni pienenevät. Yhdessä haastattelussa minulta kysyttiin, miten kykenen rutiininomaisempaan työhön, kun olen yrittäjänä saanut vain valmentaa. Hmmm… siihen toki vastasin, että kyllä pienyrittäjä saa tai joutuu tekemään myös rutiiniasioita, kuten laskutusta, talouden seurantaa, materiaaleja, markkinointia. Eipä itselläni ollut koskaan assistenttia näihin töihin, kirjanpidon toki olen aina ulkoistanut ammattilaiselle. Mutta silti olen halunnut seurata itsekin menoja ja tuloja, jotta tiedän, missä mennään. Tämä kertoi, miten vääristynyt kuva monilla on yrittäjyydestä. Mielestäni se antaa eväät moneen. 

Toinen haaste oli ikä. Uskaltaako kukaan enää palkata 50+ naista, joka tosiaan on vielä ollut yrittäjä. No uskalsihan sitä. Päädyin rekrytointibisnekseen, jossa nyt on se vuosi vierähtänyt. Olen päässyt näkemään läheltä sitä, mitä työelämä tänä päivänä on. Mitä se vaatii, ja mitä se antaa. Miten se on muuttunut vajaassa 10 vuodessa. Asiakkaiden kautta pysyin toki kärryillä, kun kuuntelin heidän tarinoita niin hyvässä kuin haastavissa tilanteissa. Mutta omakohtaista kokemusta ei korvaa mikään.

Onneni on ollut päätyä yritykseen, joka katsoo tulevaisuuteen. Pääsen työskentelemään ihmisten kanssa, josta en halunnut luopua. Kun mietin, mitä haluan tehdä, tietoisesti halusin palata rekrytointibisnekseen, koska vahvuuteni on ollut ihmistuntemus ja sitä kautta kuunnella asiakasta ja löytää ehdokkaista se potentiaali, joka on ehkä sanojen takana. Työelämämuutostahti on väistämätön, ja ajattelinkin jatkossa pohtia myös siihen liittyviä asioita, voimavarojen kautta, kuitenkaan haasteita unohtamatta. Tapoja suhtautua muutokseen on erilaisia, mutta jos muutosta vastustaa, tie on nähdäkseni kivikkoisempi. Mutta näihin ajatuksiin myöhemmin.

Päivätyö vie energiat, niinkuin pitääkin. Harrastelemme pienimuotoisesti muita juttuja Mikaelin kanssa, omien intressien takia ja löytääksemme elämään ja tekemiseen uusia kulmia. Kesällä käynnistimme Polkuporinat podcast -sarjan, jossa tuodaan esille kestävyysurheilun eri alan osaajia ja avaamme ovia uusista näkökulmista. Henkilökuvien ja tarinoiden lisäksi pureudutaan eri lajeihin, miten ne tukevat kestävyysurheilua, kehonhuoltoon, mielenjumppaan tai ravitsemukseen. Kirjo on laaja, ja katsotaan, keitä kaikkia saamme mukaan, jotta tarinat olisivat mahdollisimman erilaisia ja ennenkaikkea mielenkiintoisia. Olemme myös päättäneet tarjota tuotteita verkkokaupan kautta myyntiin, ja valikoima tulee muodostumaan niistä tuotteista, joihin itse uskomme ja joita käytämme, kuten Sealskinz -tuotteet, jotka ovat kulkeneet matkassamme jo vuosia. Kirjavalikoima toivottavasti laajenee, nyt Tero Hyppölän 226 - Fyysinen kantti löytyy jo verkkokaupastamme. Muualta sitä ei taida tällä hetkellä oikein saadakaan. 

Kun katsoo taakse vuoden taa, paljon on tapahtunut. Vuoteen on kuulunut paljon vanhaa menneestä elämästä ja paljon uutta. Mitä vuosi 2019 tuokaan tullessaan, sen aika näyttää. Nyt kuitenkin tavoitteeni on palata omiin blogiporinoihin aiheena työ, hyvinvointi ja henkinen jaksaminen. Ollaan kuulolla.

"Keväällä, ensitöikseni täytän ja sytytän tämän piipun - se tuo sateen ja saa kaiken kasvamaan."

- Thunder